Monday, October 25, 2010

mahu hidup yg manis semanis kek-cawan

dear lifeylife....

semalam sepahit hempedu
malam yg berat menyiapkan case study yg aneh
smpai menitik2 air mata

pagi yg berat mmbawa mata yg membengkak ke ward sambil cuba menyorokkan mata dibalik spek... walau sebenarnya tak berjaya...

pagi bertambah berat bila patient kesayangan diberitakan meninggal jam 12 malam semalam
berat menyesak di dada sbb hari terakhir jumpe patient tersebut jumaat lepas, beliau masih tersenyum ceria despite having full thickness rectal prolapse and total uterine prolaps
lebih berat rasa masa oncall hari sabtu, i was too preoccupied dengan emergency operation acute appendicitis dr Eko SpB...

bertambah-tambah berat bile actually after op dengan dr Eko selesai, i sempat di suruh follow up patient dr Solya SpB yg berada di ward yang sama dengan my patient itu... but i was so busy with dr Solya's patient smpai i lupe bertegur sapa dengan ibu itu sedangkan itulah yg selalu i buat if masuk dat ward...

berat makin menyesak bila petients lain yang seward dengan ibu tersebut bercerita bagaimana ibu tersebut melalui malam yang berat dan menghembuskan nafasnya yang terakhir dan akhirnya apneu sendirian....
beliau xde saudara mara, anak juga xpunya, seminggu lepas dibawa ke polikinik bedah oleh pengurus pusat penjagaan org tua....
dan selama dia di ward, dia mmg sendirian, mengurus dirinya sendiri. sedih bukan?
sewaktu di poliklinik, i was the one yang check up beliau. beliau bercerita, hidup masa mudanya susah, kerja berat dan mungkin itu lah penyebabkan berlakunya prolapsus tersebut...
masih terngiang2 ditelinga, si ibu mngadu kat i, "saya mau ini dibuang sahaja, sudah ga tahan neng(cik)"

namun walau tampak berat badan kurus nya mmbawa usus yang hampir sepanjang 20 cm yang keluar dari anus nya dan semakin berat apabila rahim sebesar dua kepalan tangan bergantungan di celah kelangkangan beliau, namun muka tuanya tak pernah lepas dari senyuman. manis! ibu tersebut sungguh manis! semanis kek-cawan....
bahkan mungkin lebih!



ps: al-fatihah..... semoga ibu tetap manis dan bertambah-tambah manis di sana....

6 comments:

efa fairuz said...

al fatihah.. kesiannya.. dgr cerite pun mcm dah tak sanggup nak bayangkan.. apatah lagi melihat dgn mata sendiri.. sedih sangat..

semoga tabah hawa.. maybe Allah tak bagi hawa tengok saat akhir makcik tu sebab taknak hawa sedih sepanjang hayat..

Hawa CMS said...

doakan saye tabah ye kak efa...

hamiDahRecKs said...

sumtimes being a doc quite frustrating when ptn still deteriorate despite the effort done..tp tu la asam garam....jg hati n iman k dik

Hawa CMS said...

insyaAllah kak reck
awa akn berusaha!

Madi @ Aed said...

alfatihah..sedih!

Hawa CMS said...

mmg sedih...